TAEKWONDO SPORT

Taekwondo je moderan olimpijski borilački sport i tradicionalna vještina raširena u preko 190 zemalja svijeta, s tačno definisanom tehnikom, metodom rada, terminologijom, sportskim i moralnim pravilima. Jedan je od najbrže rastućih sportova u svijetu, atraktivan i totalno dinamičan. Iako je temeljen na tradicionalnoj vještini i kulturi, te budističkoj filozofiji, stalno se razvija, a danas možda i više nego ikad, primjenjujući nove spoznaje i tehnološka dostignuća.

Svjetska taekwondo federacija (WT) nastala je 1973. godine. Prvi put se kao sport na Olimpijadi taekwondo pojavljuje u Seulu 1988. godine i u Barceloni 1992. godine i to kao demonstracioni sport. Od olimpijskih igara "Sydney 2000" na stalnom je programu Ljetnjih olimpijskih igara.

Revoluciju u ekspanziju taekwondoa unijeli su "elektronski" oklopi i kacige s dodirnim davačima (dodirni - taktilni senzori ) u oklopu i kacigi, te u nanožnicama za stopalo (magneti), koji bežično radiovalovima ( RF RadioFrequency ) signaliziraju pogodak i olakšavaju bodovanje i suđenje.

AKTUELNO